Stäng

Geografi / geologi

Att få en grundläggande förståelse för vår omvärld börjar redan i förskolan och följer oss upp genom hela vår utbildning. Jordgloben har förstås en central roll i verksamheten, men så också stora fenomen som plattektonik, väderfenomen, naturresurser och energi.

Bland de områden som kommer in här har vi markanvändning, istider, vattnets kretslopp etc. Fältanalyser ger ofta en väldigt intressant bild av geografin. Hur påverkas t.ex. naturen av jordbruk, vägbyggen m.m? Gå ut och ta sedimentprover, prov av torvavlagringar och jordlager. Testa också pH-värde i vatten och jordprover och diskutera människans påverkan på sin omgivning. Här lönar sig ämnesövergripande arbete med t.ex. biologin, kemin och kanske matematiken.

I år 7 – 9 talas också om förståelsen för förnyelsebara energikällor, däribland vindkraft, solenergi, vattenkraft m.fl. intressanta områden där övergripande laborationer tillsammans med t.ex. fysiken kan genomföras. Man talar i kursplanen även om förståelse för samband mellan fattigdom och ohälsa. Här kan laborationer tillsammans med biologin i form av cellodlingar från vatten taget i vattendrag, elevernas brunnar, kommunalt vatten etc. genomföras för att bredda ämnet och bidra till nyfikenhet. Testa även att förvara vattnet vid olika temperatur och testa bakterietillväxten.

I gymnasiet spetsas ämnet till och innehåller mer detaljer så som klimatets föränderlighet och samhällsplanering. Här kommer saker som klimatanpassning och gränsöverskridande luftföroreningar med i bilden. Har ni utrustning på skolan för att följa klimatet (vädret över tid)? I kursplanen i Geografi 2 står omnämnt att eleverna också skall vara ute i fält för att laborera och samla in data. Här finns många vattenlaborationer och analyser som kan vara intressanta.

Läs mer

Sortering:
Jordglob - med belysning
Art.nr A13
987,50 kr Köp
Jordglob - Whiteboard
Art.nr A13a
431,25 kr Köp
Jordglob - uppblåsbar
Art.nr A13b
81,25 kr Köp
Pussel Sverige
Art.nr GE04a
98,75 kr Köp
Pussel Europa
Art.nr GE04b
98,75 kr Köp
Pussel Världen
Art.nr GE04c
98,75 kr Köp
Mohrs hårdhetsskala
Art.nr GE31
450 kr Köp
Fossilsamling - 10 st
Art.nr GE33
350 kr Köp
Kajakrör
Art.nr GE42
337,50 kr Köp
Fokus på - Vår planet
Art.nr GEO5
100,70 kr Köp
100 fantastiska fakta om jorden
Art.nr GEO6
98,58 kr Köp
Magnetisk Järnmalm - Utvalda
Art.nr MG20a
56,25 kr Köp
Jordklotets magnetfält
Art.nr MG26b
350 kr Köp
Jordens Magnetfält
Art.nr MG27
725 kr Köp
Radioaktiva stenar - 6 st
Art.nr R5a
987,50 kr Köp

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan